//
you're reading...
País Valencià

El PP i el finançament del País Valencià

"Dame dinero para escuelas que yo me lo gasto en ferraris"

El cinisme, en política, pot arribar als extrems més inaudits que, per això mateix, mai no es puguen imaginar. Ara bé, em costa molt -massa- poder imaginar un cinisme més gran que el que ve practicant el PP valencià després que el desastre de la seua gestió els haja esclatat en la cara. La culpa del dèficit i que la Generitat estiga en clara fallida i no tinga ni per a pagar la calefacció de les escoles és del finançament, tenen la barra de dir.

El PP ara ve i diu que, amb un finançament just per als valencians, hi hauria un 60% menys de deute. [O hi hauria un 60% més de diners cremats.]

La història és ben senzilla, per bé que sincerament ridícula. No es qüestiona el sistema, per descomptat, sinó que s’espolsen les puces cap al boc expiatori de torn. Es deixa de banda una anàlisi abstracta i es focalitza en una persona que puga desviar l’odi i que encarne tots els mals imaginats i imaginables. Qui? Elemental: la culpa és de Zapatero. Zapatero ens ha furtat els diners als valencians perquè ens odia.

[A propòsit, aquest divendres a Sevilla ZP ha dit adéu. Les meues més sinceres condolències al PP valencià.]

El primer punt que al meu parer cal recalcar és que aquesta colla de cleptòcrates que ens han governat els últims anys al País Valencià agafen les regnes de l’estat suec i fan que a Suècia l’haja de rescatar la Unió Africana. El desastre de gestió del PP va més enllà d’un debat sobre el finançament. Amb un finançament just la situació seria la mateixa, simplement hauria canviat la xifra de binladens cremats abans que el tinglado petara.

Qualsevol persona de trellat ho entén perfectament. Si tens un finançament injust, el que fas és invertir en el benestar dels teus ciutadans i la seua qualitat de vida -sanitat, educació, etc.- mentre reclames el que et pertoca per justícia. Quina credibilitat pot tindre ara el PP? Sobren comentaris.

Ara bé, el País Valencià té un finançament injust? I tant. No només és injust, sinó que, possiblement -i en franca competició amb el de les Illes Balears-, siga el més injust de tot l’estat espanyol. Som el tercer territori en quantitat percentual de dèficit fiscal -després de les Illes i de Catalunya-, però som l’únic que en té, de dèficit, estant per sota -i d’una manera no gens anecdòtica- de la renda mitjana. És a dir, els valencians som un 12% més pobres que la mitjana espanyola però paguem com si fórem un 12% més rics. Una autèntica immoralitat.

Però una autèntica immoralitat que ve d’anys i panys. De quan governava el PSOE ací i a Madrid i tothom callava -també el PP- i de quan governava el PP ací i a Madrid i tothom callava -també el PSOE-. El súmmum del cinisme del PP ve quan resulta que la base del sistema de finançament amb el qual el malèvol ZP ha fet que els valencians estiguem en la ruïna siga el que pactaren en el seu moment Aznar i Zaplana. Vergonya els hauria de fer, si en tingueren.

Només n’hi ha hagut i n’hi ha una veu que no ha callat. I és, per descomptat en aquest sentit, la del valencianisme, que sempre ha tingut les idees molt clares al respecte. Com a simple exemple entre un oceà, podeu veure el vídeo electoral per a les eleccions estatals del 1993 de la Unitat del Poble Valencià.

Tot i això, deixe per a un altre moment una discussió en profunditat sobre el model de finançament, que, de tota manera, és bàsica, ja que no pot haver autonomia política sense autonomia financera; i, d’aquesta última, hui en dia, les comunitats autònomes no en tenen.

Ací la qüestió que es debat en aquests moments és la legitimitat. El PP no en té. El seu model ha fracassat. No pot liderar de cap manera una exigència que, tot i ser justa, ells la perverteixen. El PP utilitzant el finançament de manera barroera com a boc expiatori de la seua culpabilitat no només fa un exercici de cinisme intolerable, sinó que, a més a més, hipoteca una reivindicació de dret de tots els valencians. D’una altra banda, el PP no té cap model alternatiu. Què és el que proposa? Ni tan sols perden un segon a dir-ho ni es prenen la molèstia de dissimular-ho. Tacticisme cínic únicament.

És per això que eixe lideratge ha de vindre amb una altra manera de fer les coses. Una nova política que pose les persones en el centre. Una responsabilitat que li pertoca al valencianisme polític.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: