//
you're reading...
País Valencià

No: el valencià no és cosa ni d’un dia ni d’una foto

Em plante. Ja estic fart que alguns suposadament progressistes només s’interessen pel valencià per a fer-se una foto un dia i a l’endemà “si te visto no me acuerdo” i mai millor dit. Així que diré les coses pel seu nom.

La gota que ha fet vessar un got que xorrava per tot arreu han sigut les ànsies vergonyoses de xuplar càmera diumenge passat en la Gran Trobada pel valencià d’Escola Valenciana a la ciutat de València. Vet ací la foto:

Com podeu veure, en primera línia, Ciprià (sic) Ciscar i Ximo Puig, del PSOE, i Marga Sanz i Amadeu Sanchis, d’IU.

Anem per parts. Els primers a buscar la foto són els primers a pactar amb el PP la llei de la funció pública i votar en contra del requisit lingüístic, és a dir, allò que reclamava la campanya Sí al valencià.

Per si això no fóra prou, Ximo Puig “reivindica l’ús del valencià cada dia i en tots els àmbits”. Sí? De veres? L’ús del valencià més enllà de fer-se la foto en les Trobades? Veiem-ho.

En el mateix twitter del PSOE, el valencià només serveix per a piular la foto, la resta de coses -suposem que les importants- només en castellà. Captura de pantalla:

Però, a més a més, la majoria de les vegades ni això. El valencià no serveix ni per a parlar de Joan Fuster i Ovidi “Monllor” (sic):

I si intentem informar-nos del partit a través de la seua pàgina web? Doncs aquesta és la “versió en valencià” que trobarem. Sense comentaris.

Un altre que va voler fer-se la foto sense falta va ser el portaveu del PSOE a l’Ajuntament de Torrent, Andrés Campos, qui -detall sense importància, es coneix- mai no el gasta en els plens. Ni ell ni el seu grup.

De fet, en el ple de maig varen presentar una moció demanant una “comissió de seguiment” del reglament de normalització lingüística de l’Ajuntament. Només un “detall” per a fer-ho curt. De les cinc mocions que el PSOE presentà en eixe ple, només “la del valencià” estava en valencià. Recordem: “usar el valencià tots els dies i en tots els àmbits”, això és el que reivindicava Ximo Puig.

Aquesta moció del PSOE també va provocar un fet inèdit: que el PP publicara en la seua pàgina web una notícia en valencià. Efectivament: la que recriminava al PSOE que l’únic portaveu del ple que no gastava el valencià era el seu. Per a això els serveix el valencià al PP i al PSOE, per a instrumentalització política. Gastar-lo amb normalitat? Aberracions.

De fet, si hi ha reglament d’ús del valencià en l’Ajuntament de Torrent és perquè en el 2003 el BLOC va entrar per primera vegada al consistori i va plantar-se. Fins aleshores no només tota la documentació de l’Ajuntament era en castellà, sinó que el ridícul arribava a l’extrem que els plenaris -en els quals se solia parlar en valencià- en les actes es transcrivien en castellà. Fins 2005. Fa 7 anys.

Des del 1979, en què es va constituir el primer ajuntament democràtic de Torrent després del franquisme, passant pel 1983, en què es va aprovar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, fins al 2005, sense reglament lingüístic a l’Ajuntament de Torrent i amb la documentació oficial en castellà. Mentrestant, ja podien passar majories absolutes del PSOE i majories del PSOE amb IU i UV. Igual té.

Aquesta és la pàgina web del PSOE de Torrent. Els mateixos que demanen una comissió de seguiment a l’Ajuntament:

Finalment, més o menys el mateix es pot dir de l’altra banda de polítics, IU. Una de les representants que porta la pancarta és Marga Sanz, la síndica portaveu del grup d’Esquerra Unida del País Valencià a les Corts Valencianes. Repetim: síndica portaveu. És a dir, la veu del grup en el màxim òrgan de representació valencià, com són les Corts. L’he sentida mai parlar valencià? Ni tan sols per a reclamar TV3.

Marga Sanz és nascuda a València el 1951 i era catedràtica d’institut fins que es va prejubilar en gener de 2011. Catedràtica d’institut del sistema educatiu del qual per llei ha de garantir l’ús i ensenyament del valencià. No sap ni dir “bon dia”.

Més encara, a la síndica-portaveu d’EUPV li ha d’ensenyar valencià en el voluntariat lingüístic María José Catalá. Sí, l’actual consellera d’Educació, Ocupació i Formació que en un míting del seu partit en les passades eleccions locals va demanar disculpes per si se li escapava una paraula en valencià (“tengo ese defecto”) després que el seu company i exalcalde de Vila-real rebera els carinyos apel·latius de “habla en cristiano”. Ací teniu el vídeo del moment.

Adés hem dit que a Marga Sanz no l’havíem poguda sentir mai dir un “bon dia”. Bé, no és del tot cert. En aquesta notícia sobre la fabulosa “parella lingüística” podreu fer-ne un tast.

No sé qui es va inventar eixa parella lingüística, però resumeix a la perfecció la hipocresia de certs partits polítics respecte al valencià.

I és que l’anterior coordinadora d’EUPV, Gloria Marcos, no gasta el valencià al seu perfil de Twitter ni per a dir que li publicaran un article a la revista El Temps. (De fet, en quin idioma el deu d’haver escrit? Si hem de jutjar pel tuit li l’han de publicar en castellà i tot…)

I després de tot açò també es pot anar a l’OCCC a reivindicar les tesis de Josep Guia sense cap mena de pudor. Cap problema?

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: