//
you're reading...
Món

I el circ va matar el pa

Es podria dir -i no semblaria gens agosarat- que les Olimpíades de Sidney de l’any 2000 varen ser les darreres que no varen significar una tragèdia per a la ciutat i l’estat que les hostatjava. De fet, eixa mateixa edició hauria d’haver caigut a Atenes, però la ciutat no estava preparada.

I per això li va tocar el 2004. Amb els resultats que tots coneguem. Molt -moltíssim- del deute ofegador que està matant -literalment- la ciutadania grega prové de les despeses absurdes i la megalomania que varen suposar aquells jocs.

En 2008 li tocà el torn a Pequín i la Xina, una maniobra de propaganda que va servir per reprimir més encara la dissidència xinesa i els pobles tibetans i uigurs, fonamentalment. Mentre milions de xinesos malviuen en una farsa que se’n diu comunista, el règim es promocionava i el circ mundial el legitimava.

D’ací uns uns mesos començaran les olimpíades de Londres. La població n’és escèptica, i ja veurem com acaba la cosa. El govern Cameron-Clegg està aplicant unes retallades abusives i injustificades que estan agreujant la delicada situació de l’economia britànica -sí, la situació hi és delicada, encara que dir-ho des d’aquestes coordenades semble un acudit de mal gust-.

I enmig d’aquest panorama, el govern ha de fer una de les inversions més fortes de tota una generació? Per a un circ en què McDonald’s patrocina el menjar saludable o British Petroleum la sostenibilitat? Els interessos de qui estem defensant?

No. El pallassos ja no fan punyetera gràcia.

Ara bé, vist des d’aquestes latituds on hem tingut uns governs que s’han posat com a màxim objectiu ser el parc d’atraccions mundial, la cosa encara resulta més agra. Perquè, diguem-ho clar, almenys unes olimpíades són unes olimpíades. Com el seu propi nom indica, és el cim. Si t’immoles, ho fas amb la fastuositat dels mites clàssics. Acabes sent pregunta del Trivial.

Però nosaltres hem estirat la cadena d’uns grandes eventos que només interessaven a quatre pijos: Qui sap quan tindrà lloc la propera America’s Cup? Qui sabia què dimonis era això de l’America’s Cup? Un Gran Premi de Fórmula 1? Sabeu en totes les ciutats que se’n fa tots els anys? I això de l’Hípica què?

I és que, com diuen els castellans, si hay que ir se va, pero ir p’a ná es tontería. Es coneix que el 2007 en l’America’s Cup de València va debutar l’equip reptant per a l’any que ve: el Mascalzone (fava) Latino. Millor metàfora impossible.

I, a propòsit, a Torrent tenim el Parc Central, que està estructurat en forma d’anella olímpica i tenim carrers de totes les olimpíades fetes fins ara (carrer Londres 48, Seül 88, etc.). Es tracta d’una zona amb edificis i edificis, gratacels, construïts durant la bombolla immobiliària, que havia de ser l’expansió perquè Torrent fóra el doble de gran i que a hores d’ara no tenen una ocupació ni del 20%. Però pots viure-hi al carrer Atenes 2004. Els valencians no tenim ni això.

Què voleu que vos diga? A mi aquesta imatge m’inquieta:

Actualització (24/05/2012 02:17): Madrid passa el tall per a ser ciutat candidata de les olímpiades de 2020. La brometa no ix barata. No no ho varen ser els anteriors intents de Madrid2012 i Madrid2016. En el context actual sembla una broma macabra. Encara m’inquieta més la imatge que veieu a dalt.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

%d bloggers like this: