//
you're reading...
País Valencià

Millás, la malaltia i la superioritat moral

Juan José Millás va afirmar en la Sexta que “una societat que li dóna la majoria absoluta a Camps està malalta”. En el seu mur de Facebook, Pau Alabajos va censurar les paraules de Millás explicant que això era tractar els votants d'”imbècils” i que això no servia gens per entendre -i canviar- els comportaments electorals de ningú. Que, de fet, eixes paraules eren un insult a moltíssima gent que, no només no haurien votat a Camps en la vida, sinó que l’han combatut amb totes les seues forces.

El debat es va estendre. I Alabajos es va veure forçat a escriure un aclariment, Juan José Millás i la societat valenciana a la UCI, per respondre a un article d’Ignasi Muñoz, Societats malaltes. Fins i tot, després que Pau Alabajos publicara en el seu mur de Facebook l’enllaç a l’article d’aclariment, es va aprofundir més en el debat.

I ací volia dir la meua. Perquè hi ha un tema molt interessant i molt de fons en les paraules de Millás. La primera, i més clara, és per què la gent vota el que vota i si això és el més important. En aquest sentit, el sistema va empényer la gent corrent a endeutar-se, a abandonar els estudis i a treballar -pa per a hui, fam per a demà- en treballs de baixa qualificació en la bombolla immobiliària. Ens n’hem d’estranyar després?

Es pregunta també com es dialoga amb algú que vota Rita perquè “Valencia está tan bonita”, però eixa qüestió gira la truïta igualment: com analitzes -i canvies- eixe comportament si penses que és d’algú que està “malalt”? Caldrà veure perquè ha arribat eixa persona -eixa societat- a eixe comportament electoral. Si volem canviar-lo, és clar.

I ací està el tema. L’aeroport de Ciudad Real el va fer el PSOE i està sense avions. Va costar quasi tant com la Ciutat de les Arts i les Ciències, que és un gran bunyol amb el qual uns quants pirates -pobre gent de l’illa Tortuga: tenien més principis- s’han fet rics, però que almenys ens porta guiris. Ix el senyor Millás a dir que a Ciudad Real estan malalts? Allà, per no retornar, no ha retornat ni en guiris.

Però no, tot al contrari: allà voten correctament. Voten a la gent que PRISA, que va fer un ERO per tirar mitja plantilla al carrer, ja que, com deia Juan Luis Cebrián -president de la companyia i una altra ment lúcida- “cobraven massa i s’havien d’acostumar a cobrar menys” mentre el gran figura s’assignava un sou d’uns 10 milions d’€ l’any, i el senyor Millás -qui no digué ni pruna i es negà a signar perquè els seus companys no se n’anaren al carrer- consideren que és una manera molt intel·ligent i sana de fer política.

A Castelló han fet un aeroport sense avions, que ha costat molts menys diners que el de Ciudad Real, però li han fotut una estàtua del cacic de torn. Això són fets. És millor o és pitjor? La política -la vida- és en blanc i negre? Açò és com quan et diuen “estàs en una illa deserta…”. PP o PSOE? Que no són iguals? Perdoneu, jo trie els taurons.

Em negue a rebre “lliçons” de certa progressia madrilenya que ens tracta de “malalts” quan ells promouen i fan les mateixes barbaritats o més.

Hui ha eixit la sentència del Tribunal de Justícia Europeu que obliga a canviar la Llei Hipotecària espanyola. Des del PSOE ixen alguns a felicitar-se. Doncs bé, la sentència ve d’una demanda interposada en estiu de 2011, amb Zapatero en el govern. El PSOE m’està dient que es felicita per una sentència que els CONDEMNA A ELLS. I jo ho he de celebrar per no “fer-li el joc a la dreta”. Com si el comportament no fóra del més gran cinisme inimaginable. Com si no fóra un comportament i actuació furibundament dretà.

Ací la gent va votar PP -i menys- en 2011 perquè votaven en clau espanyola i el PSOE era sinònim de “paro”. No hi ha un sistema comunicatiu propi: és tot bipartidisme. I, a pesar de tot, el PP baixà i no hi hagueren unes Corts bipartides.

És una societat malalta? A mi em sembla que és una societat molt però que molt maltractada i assetjada i a la qual s’ha volgut anestesiar, despersonalitzar i sotmetre des de poders molt i molt forts, que van molt més enllà de PP i PSOE, i que, a pesar de tot, continua plantant batalla. Des de la base.

Com a exemple, tot el moviment alternatiu de la música i la cultura en valencià. Tenen alguna cosa semblant a can Millás? Tenen algun moviment  d’una magnitud comparable que haja de lluitar totalment a la contra i amb tots els poders fent força per silenciar-los i aixafar-los i, malgrat tot, estan més vius i forts que mai?

Malalts nosaltres? Gràcies, però no. Els i les valencianes hem despertat. Tardarem més o menys temps, però aconseguirem fer una transformació del nostre país perquè tinga dignitat. I això no passarà perquè ens prenguen el pèl els amics del senyor Millás.

PS. Després que el PSOE revalidara la Presidència d’Andalusia l’any passat i després que ho fera envoltat d’una bona cabassada d’escàndols de corrupció i que els andalusos no hagen conegut cap altre govern durant l’etapa democràtica que no siga del PSOE (a l’estil del PRI, tot siga dit), els mitjans de comunicació afins al PP varen parlar que l’andalusa era una “societat malalta”. Endevineu amb l’escàndol de qui? Sí.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Compromís Horta Sud

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

DeBat a Bat

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Anuncis
%d bloggers like this: