//
you're reading...
Estat Espanyol

La voluntat de decidir

El Congrés dels Diputats ha rebut una delegació del Parlament català que demanava la cessió de la competència de convocar referèndums consultius a la Generalitat per tal de poder realitzar per les vies legals del Regne d’Espanya la consulta del 9 de novembre sobre si Catalunya ha de ser un Estat independent o romandre en l’actual statu quo.

No era hui, doncs, el moment de debatre sobre els beneficis o perjudicis d’una independència. No. Hui es demana la possiblitat de preguntar. Era perfectament compatible estar radicalment en desacord amb el projecte independentista català i estar a favor de la proposta del parlament de Catalunya. Com ho podria estar, de fet, el senyor David Cameron, primer ministre del Regne Unit.

Tanmateix, acostumats al nivell de qualitat -o de falta de- de la democràcia espanyola, per part dels partits del sistema, de PP i de PSOE, el debat ha tingut un to realment lamentable, amb intervencions grotesteques i analfabetes funcionals, com es podria citar la de Rosa Díez, tot i que ací no hi haja res de nou sota el sol.

Però hui es tractava de parlar de democràcia. De si una col·lectivitat té el dret de decidir el seu futur, ja siga en la seua articulació territorial com en el seu model social. El mateix PPSOE que no ens ha permés decidir si volíem rescatar els bancs, si volíem rescatar les autopistes, si volíem que els irresponsables estafadors de casino se’n vagen “de rosetes”, etc. no permet al poble català fer-se una pregunta sobre el seu futur. Estem parlant, ras i curt, de democràcia.

En aquest sentit, a l’Estat espanyol només hi ha hagut dos referèndums després del constitucional de 1978. I cap d’ells vinculant. Com si es fera una enquesta del CIS però amb urnes. És un fet poc conegut, però les coses arriben fins a l’extrem que fins i tot no es coneix que, encara que el poble espanyol haguera votat en contra de l’entrada a l’OTAN o de la ratificació del Tractat Constitucional Espanyol (els dos únics assumptes que s’han sotmés a vot), la decisió ja estava presa i no es podia fer arrere.

El més trist de tot és que la votació, que, finalment, ha estat de 297 vots en contra, 47 vots a favor i 1 abstenció, el que fa és emmarcar el problema en el que precisament nega el sistema espanyol: en la legimitat democràtica. La mateixa majoria que demanava al Parlament de Catalunya la celebració de la consulta la negava al Congrés dels Diputats. I, si bé els vots dels diputats catalans encara PP i PSOE sumaven 25 contraris contra 22 a favor, residu d’un vot dual que ha saltat pels aires, tal com els darrers resultats electorals i les últimes enquestes han mostrat, per la seua banda, els diputats bascos (inclosos els navarresos) votaven 13 a favor i 11 en contra. És a dir, que és el mateix sistema de partits espanyol qui empeny catalans i bascos -per ara- a obrir processos per superar el marc sobirà de la Constitució espanyola.

La realitat és que només aquells que tenien 21 anys o més en 1978 han pogut participar en un procés democràtic de calat important a l’Estat espanyol: l’aprovació de l’actual Constitució. Els més joves que hi participaren tenen ara 57 anys. I d’això és del que parlem: de decisió democràtica. D’un règim que ja no ens representa. Ni a la majoria dels catalans (i els bascos) pel que fa a la seua articulació territorial ni a la majoria de la resta de ciutadans -per ara- espanyols pel que fa a les seues expectatives vitals de futur (el dret a l’habitatge i al treball de què parla el paper mullat de la Constitució, per exemple), tot i que aquest darrer encara estiga pendent d’articulació electoral que guanye una majoria.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: