//
you're reading...
Estat Espanyol

El clembuterol d’Albert Rivera

Ciudadanos està sent dopat i unflat per les enquestes i els mitjans de comunicació d’una manera molt descarada. Poden acabar traient eixe 12% a nivell estatal que diuen algunes enquestes? Al meu parer, ho dubte moltíssim. Encara que siga només perquè a Espanya, en general, no es comprarà un producte que haja nascut a Catalunya, per molta professió de fe espanyola que en facen. Albert Rivera encara es diu Albert i no Alberto. I això és així.

Però també és cert que porta camí de ser una profecia autocomplida. Tu li poses un 12% en les enquestes a una formació i la gent la comença a veure com una opció amb possiblitats. Potser no hi piquen tots, però l’ambient et propulsa prou com perquè sí que ho facen una quantitat gens menyspreable d’electors.

Ara bé, direu que sóc un “conspiranoic”. I no vos en faltarà raó, però ací van els diguem-ne “fets”.

1) El PP confiava a traure de l’abstenciò molta gent que els havia abandonat amb el discurs de la “recuperación”. Gent que no votaria alguna altra cosa -perquè no n’hi havia-, però que amb tot el desastre del PP no tornava a posar la papereta del PP. Bé, s’acosten les generals -i sobretot les autonòmiques i locals- i es veuen que els càlculs no donen: no cola.

2) Eixa gent ara té una opció per votar: Ciudadanos. Direu que són pedres en la pròpia teulada, ja que Ciudadanos li lleva vots al mateix PP. Sí, però açò també beneficia al PSOE. És a dir, al PP li convé que eixos electors voten alguna cosa, perquè ja ha vist que amb ells no cola. I, si es queden en l’abstenció, afavoreixen les altres opcions, encara que només siga per l’efecte d’incompareixença del rival.

3) O, fins i tot pitjor, perquè, en compte de quedar-se en l’abstenció, poden acabar votant altres coses. Per exemple, Podemos, simplement pel cabreig amb els partits tradicionals. El millor -i quasi l’únic- actiu electoral de Podemos és que no són ni PP ni PSOE. I, ara com ara, no és poca cosa.

4) Per això Ciudadanos també pot pescar -i molt- en eixe electorat, que, d’alguna manera, no ha captat UPyD. És difícil que una persona que està cabrejada amb els polítics de “tota la vida” veja que Rosa Díez és la regeneració. Una persona que viu de la política des del 1979 i que no ha fet una altra cosa en la vida.

5) Perquè, al remat, Ciudadanos té els eixos de discurs que es poden vendre bé en màrqueting: discurs econòmic inexistent però amb certa pàtina de modernor (això de presentar com un “fitxatge” a lo Messi a Garicano és molt efectiu en la política espanyola) i sobretot que no alça ampolles. Les típiques solucions que el “cunyat” de torn amolla arruixades en brandy però amb el segell d’un “economista de prestigio”.

6) I, vaja, no són “bolivarianos”. La pregunta és què és pitjor: si ser “català” o ser “veneçolà”.

7) Per això, hi ha molt de vot que fins ara deia que votaria Podemos però que ara pot votar Ciudadanos. Per què? Perquè votava Podemos perquè no era ni PP ni PSOE. Però resulta que Ciudadanos tampoc no és ni PP ni PSOE. Problema.

8) I una pregunta: pot haver alguna cosa més casposa que Javier Nart? I per què s’amaga que Ciudadanos té més sospitosos de corrupció que càrrecs públics?

Anuncis

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Visca el PRI! | Una història que contar - Març 22, 2015

  2. Retroenllaç: 26J: Què ha passat amb les enquestes? | Una història que contar - Juny 27, 2016

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: