//
you're reading...
Estat Espanyol

Més ressons andalusos amb parada final al País Valencià

És molt curiós com els detalls poden canviar tantes i tantes coses. Per exemple.

El PSOE aguanta 3 escons per només 2.500 vots. Sense eixos tres escons, un resultat de 44 diputats amb la pèrdua de punts de vot sobre vàlid i el que no deixa de ser el pitjor resultat de la història en unes eleccions andaluses no estaríem parlant de la mateixa cosa. Ara es ven com la gran victòria i Susana Díaz és la gran esperança del puny i la rosa per al ressorgiment a tot Espanya, però amb eixos vots els dubtes estarien molt més clars.

A les 14h l’augment de la participació era de quasi 5 punts. Finalment, es va quedar en 3 punts. El diferencial d’augment respecte de les “zones paradigma” de l’àrea metropolitana de Sevilla (Dos Hermanas, Alcalá de Guadaíra) davant de les zones rurals feia pensar en un escenari molt diferent. Però, de sobte, es va parar. I a les 20h ja no n’hi havia ni tanta participació de més ni eixe diferencial tan acusat.

Això ens porta a una altra dada curiosa. El sondeig a peu d’urna de Canal Sur -que es va filtrar abans d’hora continuant la tradició encetada a les campanades- li donava 19-22 escons a Podemos. La clau -potser- està que eixe mateix sondeig deixava “parada” la participació en el 50%. Supose -no ho sé del cert, però ho intuïsc-, que varen tancar la mostra sense baremar eixos votants d’última hora. En eixe espai que va del 50% al 63,94% estaria el diferencial que hem parlat del votant del matí -que volia canvi- i del de vesprada -de les zones rurals-? Chi lo sa! (Però fa tota la pinta. I, sens dubte, hauria canviat moltes coses).

I si Pablo Iglesias s’haguera aguantat una miqueta l’ego -només una miqueta- i no haguera fet eixa campanya de “milhòmens a la madrilenya”? Un 15% en Andalusia és molt bon resultat -en les anàlisis véiem que en unes eleccions andaluses no hi havia espai per a més-, però, clar, “tic tac”, “o PP o yo”, “asaltar los cielos”, etc., etc., doncs ara es troba que Susana li ha dit que el Ratón el té “el coletas”.

I si en compte de tractar Andalusia com uns conillets d’índies de cara a l’únic objectiu important (“el cambio empieza en Andalucía”), haguera fet una campanya centrada en els problemes i aspiracions dels 8 milions d’andalusos? Doncs aleshores no seria Podemos, un partit creat de dalt cap a baix a partir d’uns ingredients de laboratori molt concrets. Però resulta que en el pecat han portat la penitència.

En tot cas, detalls que canvien moltes coses.

En primer lloc, per 2.500 vots el PSOE agafa “momentum” de cara a les eleccions locals i autonòmiques i, segons com vagen, de cara a les generals. Cánovas té el tresorer en la presó i ja han passat uns anyets perquè torne Sagasta del purgatori. Tot i que Sagasta jugava a casa i ha marcat de penalti en l’últim minut.

En segon lloc, Cánovas necessitava un amic que li retinguera els rebels que es quedaven a casa o votaven coses rares abans que tornar-li a donar confiança. Però l’amic s’ha passat de llest i li ha llevat més puntets dels que tocava. I l’ha ben fotut. I, a més, comença el cicle en el pitjor escenari. Molt cabron Sagasta.

I, en tercer lloc, el milhòmens que es pensava que li podia furtar la cartera al duo Cánovas-Sagasta s’ha passat de llest i, tot i que ha fet els deures, ara sembla que s’ha copiat, per la seua pròpia prepotència. Veurem com li afecta en els propers exàmens. Com que fins ara ha viscut de l'”aire dels temps”, no és qüestió que se li gire en contra.

Un altre detall important. Diuen que “doncs la caiguda del bipartidisme no era per a tant”, ja que en les europees sumava el 61% i ara en les andaluses ha sumat el 63%.

Doncs, no sent per a tant, sí que és per a tant.

En primer lloc, tèoricament, el llindar del bipartidisme hauria d’haver estat en el 65%. Cau un parell de puntets. Res, perquè és una desviació tècnica, però per baix.

En segon lloc, com qualsevol podrà entendre per a un símil futbolístic, no és el mateix guanyar a casa que fora de casa. O no és el mateix que el Barça li guanye 2-0 al Celta que al Bayern de Munic. Sí, d’acord, el resultat és el mateix, però veritat que tots entenem que “no és el mateix”? Doncs això.

Les eleccions autònomiques andaluses són les més blindades per al bipartidisme. S’hi juga la Junta d’Andalusia i tot el repartiment de poder de les xarxes clientelars. Més encara que en unes generals. En les europees, per contra, la participació era menor, la maquinària del bipartidisme no funcionava a ple rendiment, i es veien com unes eleccions “menors” en les quals es podia exercir tranquil·lament el vot protesta perquè “no passava res”. És a dir, estem en els dos extrems.

Al meu parer, tot i que és molt difícil de calibrar perquè no tenim referents històrics (el CDS -Ciudadanos- no ha tingut un arrelament real a Andalusia i el PA ja no existeix, cosa que ha fet que es mantinguera estable la proporció de vot al bipartidisme en les diferents eleccions de cada cicle electoral), al meu parer, ara mateix el bipartidisme hauria estat al voltant del 50% en unes eleccions europees o generals a Andalusia. I això vol dir, per exemple, que a la Comunitat de Madrid estaria al 40% i a Catalunya tocant terra absoluta sense passar del 20%.

Amb les andaluses avançades s’ha jugat per tal que el bipartidisme agafe “momentum”. Però, compte, que el partit no s’ha acabat.

(Per exemple, i si resulta que Compromís pega la campanada en les eleccions de maig? Això sí que seria un toc d’atenció seriós. Els valencians -els més “muelles”!- rebel·lant-se. Atenció, que si PP i PSOE no sumen el 50% en les eleccions nacionals de maig -en les europees tot just hi arribaren- es poden moure moltes coses. I no només ací al País Valencià. Si Compromís arribem al 15% les onades expansives poden arribar molt lluny.

I un PSOE al 35% en autonòmiques en Andalusia no està per damunt del 20% en nacionals al País Valencià. Per exemple, ara mateix el PP pot estar al 30-32%, el PSOE al 17-19%; Podemos al 15-17%, Compromís al 12-13%, Ciudadanos al 10-11% i IU al 4-5%. I aquest escenari pot obrir molts altres escenaris molt més interessants encara).

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: