//
you're reading...
Estat Espanyol

“Porra” per al Senat o l’escàndol del sistema electoral espanyol

“Porra” per al Senat (a qui li importa el Senat?). Com que és llarga i no la llegireu sencara (amb raó), comence pel final:
PP: 116
PSOE: 48
Democràcia i Llibertat: 9
PNB: 7
Podemos: 3
EH Bildu: 3
En Comú Podem: 3
ERC: 2
En Marea: 2
Ciudadanos: 2
Coalición Canaria: 2
És el Moment: 1
Agrupación Socialista Gomera: 1
Cambio-Aldaketa: 1

I ara tota l’explicació (i una miqueta la respota a la pregunta de si el Senat li importa a algú):

He fet una simulació de com podria quedar el Senat arran d’un article de Víctor García i una conversa amb Salvador Mestre. Per començar, diu molt que ni tan sols el CIS es preocupe de fer alguna estimació aprofitant l’enquesta preelectoral o alguna cosa semblant. És un fet que es comenta per ell mateix.

Ara bé, en aquesta legislatura el Senat tindrà importància, en cas de posar-se damunt la taula reformes constitucionals que, teòricament, porten els partits -fins i tot el PSOE- en el programa electoral. En l’article de Víctor està molt ben explicat; per tant, no cal incidir-hi.

La gran paradoxa és que, en un moment de caiguda lliure del bipartidisme, PP i PSOE aguanten en el Senat com els “últimos de Filipinas”. Si el sistema electoral espanyol per al Congrés és una estafa, el del Senat és, ja no estafa i mitja, sinó totes les estafes que vos pogueu pensar.

El Senat es tria amb un sistema que, en la teoria, és de llistes obertes (és a dir, un elector pot escollir tres candidats de partits diferents), però, en la realitat, funciona com una papereta del Congrés. Els partits grans, PP i PSOE, envien en el mailing les paperetes ja marcades i, com que tampoc no hi ha cap tipus de debat, el vot es fa en bloc. S’hi solen donar lleugeres pertorbacions en el sentit que el candidat que va primer en la llista del partit trau més vots que el segon i aquest que el tercer, però no van molt més enllà. En eixe sentit, tradicionalment, com que només es poden votar tres candidats dels quatre que es trien, el partit que trau més vots en la circumscripció s’emporta tres senadors i el segon un.

La gran incertesa d’aquestes eleccions té una miqueta a veure amb açò. Els resultats ja no faran que hi haja partits destacats a molta distància d’altres, per la qual cosa podria passar que l’assignació automàtica de 3 a 1 per a guanyador-perdedor no es done. Tot i així, partirem d’eixa hipòtesi, perquè, si no, és impossible.

Si ho reflexionem fredament, serà molt bèstia que PP i PSOE es facen amb el 75% de la cambra i possiblement el PP amb majoria absoluta o quasi, amb menys del 50% dels vots o el PP amb un 27% o així.

Això és perquè totes les circumscripcions trien, en principi, quatre senadors. És a dir, Sòria tria quatre senadors i Madrid tria també quatre senadors. Com a excepcions, les illes de Mallorca, Gran Canària i Tenerife tres. Ceuta i Melilla en trien dos. I les illes de Menorca, Eivissa-Formentera, Fuerteventura, la Gomera, el Hierro, la Palma i Lanzarote un.

Després queden els senadors per designació territorial, que aquests ixen de la tria dels parlaments autonòmics i, doncs, ja són electes des de maig.

Així doncs, anem cap allà.

Andalusia
El PSOE és un partit andalús amb seu al carrer Ferraz de Madrid. Ací no hi haurà oportunitat perquè l’equilibri PP i PSOE com a primera i segona força s’altere. Teòricament, només en Almeria podria quedar el PP en primera posició, en la resta hauria de ser-ho el PSOE. Paradoxalment, pot ser la força electoral d’IU i Podemos en Andalusia la que puga fer que el PSOE quede segon i no primer en alguna circumscripció més i li done algun senador inesperat al PP. Però, en teoria, 22 senadors al PSOE per 10 al PP.

Aragó
Ací hi ha una probabilitat ben factible que Podemos siga la primera força a Saragossa i la segona a Osca, cosa que deixaria la representació aragonesa al Senat en un insòlit 7 PP, 3 Podemos i 1 PSOE. Tanmateix, el fet que el Senat siga una cambra “oblidada” i que el mailing només arribe amb paperetes per a PP i PSOE, ens farà ser més “conservadors” i donar-li el segon d’Osca al PSOE i el primer al PP. És a dir, 9 PP – 2 PSOE – 1 Podemos.

Astúries
Astúries té la mateixa paradoxa d’Andalusia. El PSOE hi és fort i hi governa, però Podemos també és prou fort i, al mateix temps, IU és prou forta com perquè aquesta combinació faça que el PP siga primera força perquè el PSOE perdrà per l’esquerra i el PSOE serà segona força perquè la fortalesa d’IU impedirà que Podemos puga fer-ne el sorpasso. Per tant, PP 3 i PSOE 1.

Illes Balears
A Eivissa-Formentera i Menorca el senador se n’anirà al PP, perquè hi serà primera força i a Mallorca en seran dos per al PP, perquè també hi serà primera força, mentre que el senador que falta se’l disputarien PSOE i Podemos. Per tant, 4 PP i 1 PSOE.

Canàries
La complexitat electoral de Canàries per al Senat és molt acusada. Sembla que hi ha algunes certeses. El Hierro des del començament de la democràcia ha donat el senador a una agrupació independent lligada a Coalición Canaria. En les circumscripcions “grans”, el PP serà primera força, però a Tenerife té traça que Coalición Canaria serà segona en comptes del PSOE, que sí que ho seria a Gran Canària. En la Gomera es dóna una circumstància també realment complicada. Històricament, el PSOE hi és hegemònic. Però en l’últim any s’hi ha trencat i en les eleccions autonòmiques de maig hi guanyà l’Agrupación Socialista Gomera (ASG), que també s’hi presenta ara. En les autonòmiques va guanyar-hi amb tanta distància i el districte electoral és tan menut que, teòricament, ara hauria de repetir la victòria i la representació. Finalment, en Las Palmas, Fuerteventura i Lanzarote, seria primera força el PP i, per tant, se n’enduria la representació. En resum: PP 7 – CC 2 – PSOE 1 i ASG 1.

Cantàbria
El PP serà primera força i el suport de Revilla a Podemos explicitat en l’última setmana de campanya no crec que siga possible per produir un “sorpasso”, ja que el votant del PRC és molt sociològicament de Ciudadanos. Per tant, PP 3 i PSOE 1.

Castella – la Manxa i Castella – Lleó
Les dues Castelles són el gran bastió del bipartidisme i, sobretot, del PP. En totes les circumscripcions serà primera força el PP i segona força el PSOE, cosa que voldrà dir que el còmput serà –agafeu-vos- de 42 per al PP i 14 per al PSOE.

Catalunya
Catalunya ara mateix és impredictible absolutament. Només sembla que hi ha una certesa: que Democràcia i Llibertat (la marca de Convergència) serà primera força en Girona i Lleida i, amb no tanta seguretat, a Tarragona. El CIS donava en la circumscripció de Tarragona un fet insòlit. Els 6 escons que s’hi reparteixen ho serien entre 6 forces. Com per fer-ne travesses! En la circumscripció de Barcelona es donaria que En Comú Podem seria la primera força i, possiblement, Ciudadanos la segona. La segona posició teòricament seria per a ERC en Girona i Lleida i, possiblement, per a Ciudadanos a Tarragona. És a dir, el resultat seria 9 per a DiL, 3 per a En Comú Podem, 2 per a ERC i 2 per a Ciudadanos. El PSC, que amb l’Entesa Catalana de Progrés va aconseguir 12 senadors en 2004 i 2008, ara es quedaria sense representació al Senat!

Ceuta i Melilla
Els dos senadors seran per al PP com a primera força. És a dir, 4 per al PP.

Galícia
A Galícia el PP serà primera força sense dubte en les quatre circumscripcions. En Marea serà la segona força a la Corunya i Pontevedra i el PSOE ho serà en les més rurals de Lugo i Ourense, on, a més, el BNG (ara en Nós) té més força com per aguantar el resultat davant d’En Marea. Per tant, 12 PP – 2 En Marea i 2 PSOE.

La Rioja
Sense més història, el PP en traurà 3 com a primera força i el PSOE en traurà 1 com a segona.

Madrid
El PP serà primera força i, per tant, s’endurà 3 senadors. La segona força, amb molta certesa, serà Podemos i no Ciudadanos –el PSOE (i, per tant, Pedro Sánchez) quedarà com a quarta força ben enfonsada-. És a dir, 3 PP i 1 Podemos.

Navarra
La unió d’UPN i PP ha de donar la primera força i la segona serà el pacte que va des de Bildu fins a Podemos passant per Geroa Bai, que, tot i això, tindria opcions de ser-hi la primera. PP 3 i Cambio-Aldaketa 1.

Múrcia
El PP serà primera força, però, per a la segona, hi haurà pugna entre PSOE, Podemos i Ciudadanos. El PSOE, en teoria, hi té més opcions. Per tant, deixem-ho en PP 3 – PSOE 1.

Euskadi
Al País Basc es donarà també una dificultat molt forta per poder predir les posicions en què quedarà cada partit. Hi ha una certa certesa que PNB serà primera força a Àlava i Biscaia mentre que Bildu ho serà a Guipúscoa. La segona posició seria, teòricament, per al PNB a Guipúscoa, per al PP a Àlava i, potser, per a Podemos a Biscaia. Per tant, PNB 7, Bildu 3, PP 1 i Podemos 1. El PSOE, en tot cas, tindria opcions de ser la segona força en Biscaia.

País Valencià
Finalment, al País Valencià, l’aliança de Compromís i Podemos estaria en condicions de disputar la primera posició en la circumscripció de València, però frec a frec amb el PP. Per l’efecte “conservador” –mailing, etc.- que hi hem aplicat, mantindrem el PP com a primera força. A Castelló seran 3 per al PP i 1 per al PSOE, per la grandària menuda de la circumscripció, i a Alacant el PP també hi seria primera força mentre que PSOE, Ciudadanos i És el Moment es disputarien la segona posició, sense que siga fàcil aventurar qui se l’emportarà finalment. Pel vot tan “estrany” del Senat, hem de donar, en cas de dubte, la posició al partit “tradicional”. En resum PP 9 – PSOE 2 i EEM 1.

Per tant, dels 208 que es trien aquest diumenge quedaria:

PP: 116
PSOE: 48
Democràcia i Llibertat: 9
PNB: 7
Podemos: 3
EH Bildu: 3
En Comú Podem: 3
ERC: 2
En Marea: 2
Ciudadanos: 2
Coalición Canaria: 2
És el Moment: 1
Agrupación Socialista Gomera: 1
Cambio-Aldaketa: 1

És a dir, majoria absoluta per al PP i bipartidisme robust. I això amb uns resultats que és possible que deixen al PP en menys del 30% de vot vàlid i el bipartidisme en el 50% justet o menys. Escandalós és poc.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: