//
you're reading...
Estat Espanyol

26J: Què ha passat amb les enquestes?

Sobre les enquestes. Ja sé que és molt fàcil dir-ho una vegada ja ha passat tot, però només diré el que abans deia en privat per si eixa explicació pot servir.

Ja sé que sona molt conspiranoic, però el pitjor que li pot passar a un paranoic és que el perseguisquen. Sempre he pensat que les enquestes tendeixen més a performar la realitat que a descriure-la. I que sempre tenen un interés.

Això sí que ho vaig deixar escrit amb Ciudadanos i no em vaig atrevir a fer-ho amb Podemos per por que algú m’acusara de torpedinar les pròpies expectatives electorals, ja que Compromís anàvem coaligats amb ells. Mea culpa.

La cuina de les enquestes sempre s’emporta totes les crítiques, però, en realitat, la cuina de les enquestes és la part més honesta i clara de l’enquesta. Si és transparent, clar. Perquè allí pots veure quina intenció té l’enquesta com a tal. Les dades en brut només li serveixen als analistes que tenen les ferramentes per poder interterpretar-les.

Quina és la meua teoria sobre què ha passat aquesta vegada? Que les enquestes no assignaven indecisos. És una pràctica que no puc entendre.

És a dir, les enquestes coincidien a dir que hi havia un 30% d’indecisos. I després et presentaven els resultats com si no existiren. Això no es pot fer, perquè l’únic que aconsegueixes és unflar els resultats dels partits que tenen el vot més decidit. Aquesta teoria podria veure’s reforçada perquè les enquestes que més han fallat han sigut les “israelites”, les fetes a peu d’urna, on no pots calibrar indecisos, evidentment.

Posem un exemple teòric però que es dóna tantes i tantes vegades. Tens un cas que et diu que està indecís però que anirà a votar segur -o que s’ho està pensant-. En la resta de preguntes et diu que l’economia millora, que en 2011 i 2015 va votar PP, que no li agradaria un govern PSOE + Podemos, etc. Eixe cas no el pots deixar fora de l’enquesta, has de fer la cuina i assignar-lo que votarà al PP. I després ajustar segons sèries històriques.

Un altre cas. Et diu que no sap si anirà a votar, però que en 2011 i 2015 va votar PSOE. Valora Pedro Sánchez per damunt del 5, en simpatia diu que el PSOE és qui més a prop està de les seues idees i el pacte PSOE + Ciudadanos li sembla bé. Aquesta persona no pots deixar-la fora de la cuina, l’has d’assignar com que votarà PSOE.

Si et deixes eixos dos casos, què tens? Doncs tens els partits que tenen la seua base de votants més activa sobrerepresentats.

Per què s’ha fet? Ací m’endinse més encara en el terreny de l’especulació. Però pense que l’objectiu -en unes eleccions després de 6 mesos en què sabem que les posicions no es mouran molt- era poder vendre el relat que el bipartidisme resisteix -i no deixa de ser cert, malauradament- i que “això és així” i no es pot canviar. I així salvar el PSOE fins i tot amb un resultat tan roín com el d’ahir. Roín des d’un punt de vista asèptic, boníssim si tenim en compte el relat que havies (contribuit a) creat.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: