//
you're reading...
Europa

La nova política demana més participació ciutadana? La paradoxa francesa

Els partits polítics s’han d’obrir“; “la crisi de la representació fa que la ciutadania demane més participació“; “les primàries són una ferramenta d’aprofundiment democràtic“, etc.

A França, els dos partits “tradicionals” de l’esquerra i la dreta han celebrat Primàries amb un gran èxit de participació.

Les Républicains (obert a més partits de dreta i centre-dreta) varen celebrar Primàries Obertes en dues voltes i ambdós dies varen participar-hi uns quatre milions i mig de votants. A més, tots els candidats varen publicar llibres amb el seu programa que varen vendre en total uns 500.000 exemplars. El guanyador va ser François Fillon, que, tot i que no es puga dir que siga un outsider, cert és que no era tampoc el candidat preferit de l’aparell, que era Alain Juppé. La gran sorpresa fou Sarkozy, que ja es veia President de la República i va estampar-se de mala manera.

El Partit Socialista (obert a més partits d’esquerra i centre-esquerra) va celebrar Primàries Obertes en dues voltes que varen portar a les urnes més d’un milió i mig d’electors en el primer torn i més de dos milions en el segon. En aquest cas sí que es pot dir que la sorpresa fou majúscula, ja que el vencedor va ser-hi Benoît Hamon, representant de l’ala esquerra del partit (això ha provocat, per exemple, que EELV -ecologistes- hagen retirat el seu candidat -triat, així mateix, en Primàries Obertes– i donen suport a Hamon) i que, no només no comptava amb el suport de l’aparell del partit, sinó que, a més, es podria dir que aquest li va jugar a la contra, de tal manera que el derrotat Manuel Valls no ha fet el gest simbòlic d’avalar la seua candidatura (a França, els candidats a les Presidencials han de recollir uns 500 avals de càrrecs públics).

Doncs bé, tant Fillon com Hamon recolliran, quasi amb total seguretat, els pitjors resultats dels seus respectius partits en una elecció presidencial. I, més encara, el més probable és que cap dels dos passe a la segona volta, un fet que no s’ha produït mai des que funciona aquest sistema d’elecció.

Els derrotaran Marine Le Pen i Emmanuel Macron (que probablement serà el proper President de la República Francesa), que representen moviments personalistes i, fins i tot, cabdillistes allunyats de qualsevol consideració de democràcia participativa.

Per reflexionar-hi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

%d bloggers like this: