//
you're reading...
Europa

Parlem ja de l’escletxa territorial?

Marine Le Pen va traure ahir un 21,43% dels vots. Tanmateix, a París es va quedar amb un 4,99%.

Fora de França no es parla gens de l’escletxa territorial entre la França central i la França perifèrica, entre la França que guanya amb la globalització i la que en perd, la França dels barris gentrificats d’alt poder adquisitiu i la França dels marges, ja siguen del camp o de la banlieue.

I si açò explicara molt millor que la immigració la crisi de representació i política francesa?

No se’n parla tampoc a l’Estat espanyol, però el cabreig als territoris d’ultramar (les colònies que encara li queden a França, vaja), la Guaiana, Guadalupe, Martinica, la Nova Caledònia, la Reunió, etc. a l’Amèrica, el Carib, Oceania o Àfrica, és molt important. Si a l’hexagon hi ha la convicció que el poble és oblidat per part de les institucions, ací ja passa a un altre nivell. I no és gens estrany que Mélenchon s’emporte uns resultats espectaculars, ja que són territoris que, en general, han votat esquerra (i comunista, més concretament) i, és clar, el discurs racista de Le Pen no pot quallar-hi per motius obvis.

En 2014 es va publicar l’assaig de geografia social “La France périphérique : Comment on a sacrifié les classes populaires” que va provocar un terratrèmol en l’opinió pública francesa.

El del Front National és un extremisme centralista que no es nodreix del “centre”, sinó del centralisme de la perifèria que es veu maltractada pel centre. Atenció a la frase d’ahir de Le Pen, tal falsa com demagògica com efectista, però que explica açò molt bé: “sóc la candidata del poble contra les elits arrogants”.

No dic que la immigració no explique gens l’ascens del Front National. Dic que és una explicació simplista. Les zones amb més immigració no voten el Front National. El voten les zones amb menys immigració com a suposada vacuna “per no acabar com els altres”.

Hi ha una cosa que em sembla clau. Per combatre una ideologia i una formació odiosa i nefasta no es pot fer des de l’anàlisi simplista que estan tots bojos i malalts, perquè, llavors, no s’entén res. I, si no s’entén res, poc es pot combatre.

ANNEX 1

Al mur de Facebook aquest text ha provocat un debat amb unes preguntes molt interessants per a les quals no tinc una resposta satisfactòria, però que trobe que enriqueixen la reflexió.

Primer de tot, cal aclarir que aquestes breus ratlles són una aproximació, no cap anàlisi profunda. És a dir, plantejar una hipòtesi sobre la qual treballar. Una hipòtesi que a França dóna molt de què parlar, però ací no he vist que en parlara ningú (més enllà de Joan-Lluís Lluís a VilaWeb, per òbvies raons). Cridar l’atenció sobre un fet del qual no es parla (en els àmbits de primera mà dels qui passem per ací, que no vivim a França ni participem del debat i política francesa).

Paris i Marsella. Dos grans ciutats, tries diferents. A Marsella hi ha molts algerians, vols dir que la immigració no ha estat allà clau?

Efectivament, Niça i Marsella són les dues ciutats grans en què Le Pen supera la mitjana estatal. En la resta està molt per baix (Lió 9%, Tolosa 9%, etc.) Té l’explicació tradicional del vot del FN, va ser en les primeres zones on aquesta tendència es va donar i aparèixer. És la del vot dels “obrers blancs” que votaven Partit Comunista fins que varen començar a competir pels salaris baixos i treballs precaris amb els immigrants.

En aquest sentit, els resultats de Le Pen filla a Marsella confirmen el que deia ací, ja que són els mateixos que Le Pen pare en 2002. Fins i tot pitjors. Mélenchon guanya a Marsella i Le Pen filla queda segona, mentre que en 2002 en la primera volta Le Pen pare va guanyar a Marsella amb quatre punts d’avantatge sobre Chirac.

Ací també s’ha de ressaltar una cosa que no he deixat clara en el text: el vot a Mélenchon i a Le Pen són expressions diferents de la mateixa causa. Marsella és un món a banda a França. En certa manera, la França del nord la veu com una mena de Nàpols mafiosa.

Així mateix, al departament de Marsella (Bouches-du-Rhônes) s’inverteixen les tornes que a Marsella ciutat: Le Pen primera amb un 27% i Mélenchon segon amb un 22%, mentre que a Marsella ciutat són 25% per a Mélenchon i 24% per a Le Pen. La hipòtesi seria que al departament voten més Le Pen que a la ciutat per allò que parlava del “no volem acabar com”.

No dic que la immigració no siga clau! Vull dir que forma part d’un tot més complex. És un ingredient més, no L’ingredient. No sé si m’explique…

Per què Mélenchon obté millors resultats a la meitat sud del país que al nord? Hi ha una altra evidència. A l’atlàntic ha guanyat Macron, mentre que la França oriental és de Le Pen. Per què?

El tema del nord-sud i l’est-oest té dues explicacions. Mélenchon optimitza el vot de l’esquerra, que històricament ha tingut més força en eixa distribució. Una possible primera explicació. Per exemple, Marsella vota un 50% a Le Pen-Mélenchon. París no és el centre de França, és el nord de França.

El tema de l’est i oest és producte de la desindustrialització de les zones frontereres amb Bèlgica, Holanda i Alemanya.

I per últim per què Còrsega ha votat Le Pen? Semblaria més lògic que hagueren votat per Fillon o per Macron, cert?

Cert. Del tema de Còrsega no en tinc resposta. Una primera hipòtesi al vol seria que han votat Le Pen com en les regionals varen votar els regionalistes-nacionalistes-independentistes corsos per a la presidència de l’assemblea i govern regional. Vull dir, una protesta absolutament contradictòria davant de l’oblit de la perifèria. El mateix passa amb els territoris d’ultramar. Cal tindre en compte ací que Mélenchon no és ni una micorroniua menys centralista ni menys xovinista que Le Pen. Paradoxalment, a la Bretanya, l’altra realitat nacional a l’Estat francés que encara té una forta consciència identitària, Le Pen ha tingut uns resultats electorals prou baixos.

ANNEX 2

Resultats de Le Pen en les 10 ciutats més poblades de França:

París: 4,99%
Marsella: 23,66%
Lió: 8,86%
Tolosa: 9,37%
Niça: 25,28%
Nantes: 7,12%
Estrasburg: 12,17%
Montpeller: 13,32%
Bordeus: 7,39%
Lilla: 13,83%

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

%d bloggers like this: