//
you're reading...
Estat Espanyol

Quin és l’objectiu de la moció de censura que planteja Podemos?

Si és construir un govern alternatiu al de Rajoy i el PP, no es pot fer de manera unilateral i sense negociar amb els partits amb qui has de bastir eixa majoria alternativa, perquè llavors estàs boicotejant-ho des del començament.

Si és fer paleses les contradiccions del PSOE, pense que pot ser contraproduent, perquè els has donat l’excusa molt fàcil amb el fet de presentar-la de manera unilateral. Per altra banda, una vegada el PSOE ha permés el govern de Rajoy i hi dóna suport per omissió, trobe que la gent ho identifica amb una sobreactuació.

Si és visualitzar-te com el líder de l’oposició, pense que és una cosa que, com més s’explicite, pitjor. El líder de l’oposició no ha de reivindicar que és el líder de l’oposició, perquè llavors no és líder.

Si és incidir en la corrupció del PP, no crec que siga el millor mecanisme, ja que, després dels últims processos electorals, es pot veure que l’electorat ja la dóna per descomptada i, doncs, fas més visible que no hi hauria alternativa a eixe govern corrupte (perquè la que proposes fracassarà), cosa que pot generar frustració.

Si és buscar eleccions generals avançades, no sé si porta a eixe camí ni sé si és un bon camí, quan hi ha hagut processos electorals en 2015 i 2016 i, encara que no siga una cosa roïna per se, amb la baixa cultura democràtica que existeix a l’Estat espanyol, pot ser que el que aconseguisques siga que la gent continue estimant-se més un govern que, almenys, donaria “estabilitat” (i els estàs ajudant a visualitzar-se com eixa “estabilitat” que no donen).

Si és influir en les primàries del PSOE, veig un problema d’arrel: si el teu objectiu com a partit alternatiu és influir en un procés intern d’un altre partit, és que no ets un partit útil. Per altra banda, amb el fet de proposar-ho de manera unilateral cohesiones la militància del PSOE, perquè no hi ha cap militant del PSOE que ara mateix no s’haja sentit insultat en certa manera.

Si és mobilitzar el teu nucli de suports fidels i aconseguir un especial d’Al Rojo Vivo (que, tot siga dit, demà n’hi haurà un altre i la setmana vinent cinc més), llavors ha sigut un èxit.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

%d bloggers like this: