//
you're reading...
Estat Espanyol

La fuita d’empreses de Catalunya i Quebec: com et menteix la premsa espanyola

Segons El País, el valor de les empreses que se n’han anat de Catalunya aquesta setmana per culpa del “desafío separatista” és del 40% del PIB (El Mundo ho xifra en el 50% del PIB).

Si se n’han anat de veres, això vol dir que Catalunya perdrà la meitat del PIB. Una caiguda comparable a la que va patir Alemanya al final de la II Guerra Mundial i menor que la que va patir el Japó després dels bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki.

Escolteu, que, per exagerar, que no quede.

Potser passa que canviar l’adreça de la seu social no és emportar-se el negoci fora de Catalunya. O és que resulta que quan algú de nosaltres ingressem diners en el compte que potser tenim a ING Direct estem engreixant el PIB dels Països Baixos?

Els bancs, que, si poguessen, estarien ara mateix oferint crèdits tous a ISIS, resulta que abandonen un mercat de 7 milions i mig de clients i 200.000 milions de € de PIB en “defensa de la legalitat democrática y constitucional“. Ahà. I see.

Ara anem amb el que explica de Quebec.

Segons el mateix article, els referèndums de 1980 i 1995 a Quebec varen suposar la repetició de les set plagues bíbliques. Llavors per què l’economia quebequesa va seguir les mateixes tendències que l’economia canadenca en eixos anys? Perquè, de fet, l’economia quebequesa -i canadenca- estava en recesssió abans de 1995 i en creixement després de 1995? Potser perquè no hi va afectar?

Segons l’article, del Quebec se’n varen anar 6 dels 7 bancs que n’hi havia i Montreal va quedar en la irrellevància. Se’n varen anar en benefici de Toronto, que no té res a veure que era el centre financer privilegiat de la federació, com ho és Madrid a Espanya. Per exemple, el Royal Bank of Canada i el Bank of Nova Scotia varen ser fundats a Halifax, Nova Escòcia (és clar) i ara tenen la seu a Toronto. Spoiler: Nova Escòcia no va organitzar cap referèndum unilateral ni té cap “desafío separatista” en marxa.

Però és que resulta que no és així tampoc. El principal banc quebequés -el Royal Bank of Montreal- continua tenint la seu a Montreal, al mateix temps que té una altra seu operativa a Toronto, el centre financer. I aquesta doble seu la va obrir en 1977.

A propòsit, no m’ixen els números. Si el Quebec tenia 7 bancs abans del referèndum de 1980 i se’n varen anar 6, per què ara mateix en té 3? I no perquè se n’hagen fundat de nous després, que tots tres varen ser fundats en el segle XIX.

A més a més, el que no diu El País és que el Quebec té una escructura financera diferent a la del Canadà. Al Quebec el 70% no té els dipòsits en un banc, sinó en una cooperativa de crèdit (caisses populaires). Per exemple, la més forta és la cooperativa Desjardins, que mou un negoci equivalent a la sisena entitat financera canadenca. El 70% de la població. No està malament per a no citar-lo en l’anàlisi, no creieu?

Finalment, mireu la llista de presidents del Bank of Montreal des de la seua fundació. Hi trobeu cap nom o cognom francés?

Això és perquè fins la coneguda com a “Revolució Tranquil·la” dels anys 1960, el poder econòmic -i polític, és clar- al Quebec estava en mans quasi exclusivament anglòfones i anglosaxones.

Potser el problema que té realment El País és que, a partir del naixement i creixement del nacionalisme quebequés, el poder a la “belle province” havia de ser compartit amb els francòfons.

Un exemple perdut entre milers de com ens menteix de manera descarada la premsa espanyola. Sense complexos.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: