//
you're reading...
País Valencià

Sabeu què ens afecta com a valencians?

Sabeu que ens afecta com a valencians?

El pacte de PP i PSOE de portar l’actualització del model de finançament de la LOFCA a la comissió constitucional del Congrés, per la qual cosa ja no estarà per a aquest exercici.

Això ens afecta. Però no hi ha bascos de per mig, sinó el poder de sempre a Espanya.

I, per tant, en què continuem eixint en la premsa com a Compromís? En el nostre vot contrari a la nova liquidació de la quota (el “cupo”) basca, un acord que ni ens va ni ens ve. I que, a més, ens ha barrejat amb el centralisme furiós de Ciudadanos.

Mentrestant, l’any vinent tornarem a perdre uns 1.300 milions d’euros (i els continuarem perdent, perquè a Espanya no s’aprovarà mai un finançament que ens beneficie, però això és un altre debat) i supose que els tornarem a incloure com a partida en els Pressupostos de la Generalitat per a 2019. Un 10% del total. Ens afecta o no ens afecta?

(Si tenim en compte que el govern de l’Estat li reclamava a Euskadi augmentar la quota fins a 1.800 milions d’euros i, finalment, el pacte s’ha tancat en 1.200 milions d’euros, resulta que els diners de menys que haurà de pagar Euskadi són 600 milions d’euros. I si els valencians som més o menys el 10% de la població i PIB de l’Estat, fent les matemàtiques alegres n’hauríem deixat de rebre 60. Que no és cert, perquè el finançament d’Euskadi va fora de la LOFCA. Però posem-nos en el pitjor dels casos: 60 milions contra 1.300. Que roïns que són els bascos.

Però és que resulta que Euskadi (i Navarra) no veuen ni un sol euro. Rajoy no regala diners dels valencians als bascos, com he llegit per ahí (quina animalada!).

Euskadi és el 4,8% de la població i el 6,1% del PIB de l’Estat, però paga el 6,24% de les despeses de l’Estat. Això és la quota basca: els diners que Euskadi paga (repetim: pa-ga) a l’Estat per les competències que no gestiona. (I les competències que no gestiona són l’exèrcit, les ambaixades o l’administració de l’Estat, que caldria parlar-ne moltíssim al respecte, perquè ausades beneficis que en trauen els bascos… o els valencians).

Un privilegi és un benefici que u trau sense fer-ne res. En el cas d’Euskadi, el seu “privilegi” és recaptar impostos (a tots els governs els encanta) i gestionar-los. És a dir, que si ho fan bé, aconseguiran resultats positius; però, si ho fan malament, n’aconseguiran de negatius. El seu “privilegi” és tindre responsabilitat. Anem bé.

(Em fot moltíssim dir-ho, però Andoni Ortuzar ho explica molt bé en aquest vídeo: https://www.facebook.com/eajpnv/videos/10155979097781204/)

Finalment, el model de finançament que volem per al País València és el concert econòmic [http://cer.compromis.net], contra el qual ara votem. Es podrà criticar el pacte d’intercanvi de cromos, però és la lògica del sistema (pacte bilateral) i és el seu acord, que no ens afecta. Per la qual cosa, en essència, votar-hi en contra és anar contra el concert econòmic.

Ens ha tocat el “cuponazo”, eh?

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

Compromís Horta Sud

DeBat a Bat

Anuncis
%d bloggers like this: