//
you're reading...
Món

No digues vida de merda, digues shitliving

Hola, sóc el neoliberalisme. No digues “vida de merda”, digues “experiència vital alternativa al benestar”. En direm “shitliving”.

M’he trobat açò mentre feia un treball. És una cosa que m’havia cridat l’atenció. Fa molt de temps que no fume. Quan fumava, alguna vegada ho feia amb tabac de liar pel preu, però llavors n’hi havia molt poc de friki.

De sobte, fa un temps, em vaig adonar que tot el món al meu voltant ara fumava tabac de liar. No me n’havia adonat i un dia hi vaig caure: ara tot el món enrotllava tabac en paper, que abans només es gastava per als porros, desfent cigarrets amb filtre, clar.

I, sí, vaja, està demostrat el que tots sabem i intuïm: que aquest canvi és per la crisi, perquè el tabac de liar és considerablement més barat que el tabac de filtre empaquetat.

La qüestió és que, a més, de fa un temps el tabac de liar fa “hipster”, fa “modern”.

Perquè no ho assumim i ho diem obertament: fumem tabac de liar perquè no tenim un duro. No: fumem tabac de liar perquè és “cool”, clar que sí.

De la mateixa manera que a passar-se el puto cap de setmana a casa tancat mirant sèries una darrere de l’altra en diem fer “nesting”, no no tindre ni un xavo per eixir al bar del cantó a fer-se’n un parell amb els col·legues.

Poseu-li un sufix acabat en -ing que faça anglès i modern i ja tindreu la nova estafa neoliberal.

Que no se m’entenga malament. El problema no és què fas, sinó si pots triar-ho. Quedar-se a casa a mirar sèries o el que siga està de categoria moltes vegades. Tancar-se a casa tot un cap de setmana i no parar de fer l’amor és baratíssim i no és cap tendència neoliberal per emmascar la pobresa, sinó que ho hauríem de fer molt més.

El problema és que som pobres. I es riuen de nosaltres en la puta cara. El capitalisme t’ha de vendre contradiccions pures i dures: ets capaç de complir els teus somnis mitjançant el consum, però no tens un puto duro per a consumir.

Per tant, canvien l’enfocament. I et volem fer veure que el que fas perquè no tens un duro és l’última tendència al Bronx, on ara és de hipsters anar amb navalla atracant penya per pagar el cavall.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

%d bloggers like this: