//
you're reading...
Catalunya

#21D Ciudadanos és primera força en vots, so what?

Ara emetrem unes quantes opinions polèmiques i provocadores tal com van eixint.

Ciudadanos ha sigut la força que més vots ha comptabilitzat en les eleccions del #21D. D’acord. I què?

En primer lloc i tan fonamental com evident, a l’Estat espanyol tenim un sistema parlamentari. És a dir, qui guanya en vots és irrellevant. El Govern naix de la majoria palamentària. Et c’est fini.

Que Rajoy diga que no té res a parlar amb Puigdemont perquè Arrimadas ha “guanyat” les eleccions es comenta per si mateix: un President que no sap ni com funciona el sistema pel qual ell és President. Sí que ho sap, però és un canalla. Això també. Però és Rajoy i és possible que no sàpiga tampoc com funciona. Amb aquest home, impossible is nothing. També és impossible dir que no tens res a parlar amb el Govern de Catalunya i ho ha dit. Passem de tema.

He de confessar que pensava que en l’opinió pública internacional sí que seria rellevant quin és el primer partit en vots, ja que les tradicions anglosaxones de sistemes presidencialistes o normativament majoritaris hi influirien. Però ha resultat que no n’ha estat gens, de rellevant. No hi ha cap mitjà de comunicació rellevant que ho haja ni tan sols destacat. Cosa que dóna una idea ben concreta de com és d’important: no gens.

En segon lloc, si Ciudadanos ha estat primera força ha sigut perquè aquesta vegada no s’ha fet un pacte electoral que es podria dir de “Junts per la República” entre ERC i el PdCAT. Precisament ara sí que calia i en 2015 era contraproduent. En tot cas, això ja és aigua passada i ja en 2015 Ciudadanos deia que era el primer partit del Parlament perquè JxS era una coalició. Per dir estupideses, a l’espanyolisme no li guanya ningú.

En tercer lloc, i ací ve directament la polèmica, és fins i tot bo i positiu que Ciudadanos haja tret aquest vot. Em tocarà explicar-me bé.

S’ha de dir ben clar que a Catalunya hi ha un 40% de vot que és “irrecuperable”. És “a por ellos” i prou. N’és molt, però és el màxim que han tret i trauran. En les circumstàncies actuals de “zafarrancho de combate” amb presos polítics i tot. No n’hi ha més. La seua variable és la “unidad de España” per davant de tot.

Aquest vot no es pot guanyar per a la independència, ja que no ho serà mai. De la mateixa manera que hi ha independentistes que no són -serem- mai espanyols ni que ens amenacen amb un PIB per càpita de Burkina Faso -tal com dia sí, dia també repeteix la premsa espanyola-. El mateix, però a l’inrevés.

Només que, en açò, ells en són molts més, en nombre i en incondicionalitat absoluta. L’independentisme és escrupolosament demòcrata i ells no. La societat “es fractura y divide” quan l’independentisme és majoritari, quan l’espanyolisme era minoritari no hi havia cap tipus de divisió. És a dir, “divisió” és que no els agrade a ells el qui vote la gent. “Divisió” és que els independentistes parlem. “Divisió” és que no acceptem que ens vulguen trencar el cap per votar -i per defensar el seu dret de vot també- i que no acceptem que ens envien a la presó per això i, a més, hàgem de callar.

Com si ara que ve Nadal tots en la família siguen del mateix equip de futbol, vos agrade la mateixa música o voteu el mateix partit, que s’haja de prohibir les eleccions o s’aplique el 155 al Madrid-Barça que es juga ara perquè algú discutirà per si era o no era penalti i se li entravessaran els torrons. Exemplaritat democràtica.

Aquests vots no es podran guanyar mai. Es podrà governar la República per treballar la cohesió social, però estàs explicant-li a serbis que Bòsnia-Herzegovina no és la Gran Sèrbia i això és impossible.

Per tant, una vegada constatat aquest espai electoral, cal veure com es distribueix.

És clar que seria millor que l’hegemonitzara el PSC, perquè -tot i la involució espectacular que han tingut aquests darrers anys- no és comparable amb el PP o Ciudadanos. De la mateixa manera que també seria millor que fóra el PSC i no el PSOE i, això, ara com ara, sembla mantindre’s, encara que siga formalment. Ara bé, això ja no és possible.

(Ací cal fer un incís. El PSC de sempre -sobretot el que representava Pasqual Maragall- no és bloc “a por ellos”. Però, precisament, eixe PSC està quasi tot ja fora del PSC, perquè eren federalistes sincers.)

Ciudadanos és una fenomen mediàtic. No té unes estructures profundes i arrelades en tot l’Estat com PP o PSOE. L’ha creat l’IBEX-35 quan els ha fet falta i se’n desfarà quan ja no li’n faça.

Mentrestant, la imatge que el partit del govern de l’Estat que ha aplicat el colp d’Estat contra la voluntat democràtica del poble de Catalunya només tinga 3 escons de 150 és impagable. Ara, si hi ha eleccions al Congrés espanyol, eixe vot de Ciudadanos se’n va corrents -tal com ja va passar- al PP. Per això és interessant que puguen esbatussar-se i matar-se un poc entre ells mentrestant.

I, a més, hi ha un fet que és pura i dura justícia poètica. Ara Ciudadanos és un “partido nacional”, però va nàixer a Catalunya i durant molt de temps no tenia cap referent ni implantació a la resta del “territorio nacional”.

És a dir, Ciudadanos era la prova més evident que Catalunya és una nació diferent d’Espanya: fins i tot l’espanyolisme més furibund i agressiu havia de trobar una expressió política pròpia i genuïna a Catalunya per representar-se. Fins i tot l’espanyolisme més tronat havia de ser “diferent” a Catalunya, perquè no els valia ni UPyD ni PP. Justícia poètica.

I una altra dada inapel·lable: el bipartidisme espanyol no arriba ni al 20% ni a 20 escons al Parlament de Catalunya. I una nació és el seu sistema polític i de partits.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

%d bloggers like this: