//
you're reading...
Estat Espanyol, País Valencià

El Botànic vist des de la Torre del Oro

Hi ha una dada de les eleccions andaluses que fa molta por amb la vista posada a les eleccions valencianes d’ací mig any. I no és el resultat de Vox. Bé, no directament. O sí. M’explique.

No és que Vox estarà en les Corts, Diputacions i Ajuntaments de les ciutats valencianes en sis mesos. No és que siga l’extrema dreta feixista (amb PP i Ciudadanos ja la teníem). És aquesta suma:

2015
PSOE + Podemos + IU en 2015 = 56,94%
PP + Ciudadanos = 35,89%

2018
PSOE + Podemos = 44,17%
PP + Ciudadanos + Vox = 49,95%

El Botànic depèn només d’un regidor a l’Ajuntament de València i té una majoria més calmada a les Corts. Però aquests números vénen d’un context en què es va donar la suma més baixa de les forces a la dreta del PSOE des dels temps d’Alianza Popular.

I, pitjor encara, eixe repartiment es va tornar a equilibrar en favor de la dreta en les eleccions generals de 2015 i 2016, amb el resultat de les quals extrapolats a les Corts, PP i Ciudadanos formarien govern a la Generalitat, diputacions i principals ajuntaments.

Vox ha tret de l’abstenció un votant zombi de dretes -més feixista encara- que pot tornar a fer bascular la balança. En 2015, la dreta estava amb moral de derrota i amb certa vergonya per tants d’anys de corrupció, ara ha tret de l’armari la bandera amb el pollastre i vol sang i venjança de tant de catalán, maricón, moro, negro y feminazi loca del coño. Qui s’ho podia imaginar quan tots els poders de l’Estat cridaven “¡a por ellos!”?

Per la resta, Susana Díaz ha demostrat que el que ja apuntaven totes les editorials i tots els analistes d’El País: que és una política guanyadora per naturalesa.

D’una altra banda, si el PSOE té un 28% en unes eleccions andaluses, en unes estatals amb prou feines pot passar del 20%. Si Pedro Sánchez va tindre el seu momèntum només arribar a la Moncloa, ara l’ha enviat a fer la mà. Cal tindre en compte que a Espanya hi ha un milió d’electors que -fidelment- voten sempre el partit que és al govern. Poca broma, ara que el PSOE té un electorat d’uns cinc milions.

Ciudadanos no ha fet sorpasso al PP després que tots els poders mediàtics el donaren per descomptat, ergo el PP encara està viu. Ara acaba de recuperar una autonomia que es pensava que no tindria mai i que té uns huit milions de ciutadans. No està malament.

Ciudadanos puja, però, en no passar-li al PP i trobar-se amb Vox xafant-li els peus pel retrovisor, troba frenada en sec la seua ascensió. La pregunta és, doncs, per què els espanyols que volen canya han de continuar votant un català quan poden votar realment allò que volen?

El discurs de Vox ens pot -i ens ha d’- escandalitzar. Però no és una altra cosa que el discurs sincer de PP i Ciudadanos. Hi ha algú en eixos partits que no pensa com Vox? Si abans l’electorat de dreta votava Ciudadanos perquè trobava que el PP no fotia prou canya als catalans, ara vota Vox perquè fins i tot el Rei crida “¡a por ellos!”.

Finalment, cal felicitar molt els estrategues del PSOE i els seus altaveus mediàtics de l’estil de La Sexta: fer un Mitterrand està bé a Europa, que, com tots sabem, s’acaba als Pirineus.

Miterrand unflava i donava ales a Le Pen per tal que llevara vots a la dreta i així ell podria governar sempre. L’estratègia era meleta de romer per a un PSOE en hores baixes… llevat d’un xicotet detall. A França, la dreta va tardar 40 anys a trencar el tabú dels pactes amb l’extrema dreta. A Espanya encara no s’havien tancat els col·legis electorals que el pacte ja estava signat. Entre d’altres coses perquè són el mateix.

A aquestes alçades de la pel·licula tinc diversos sants a qui encomanar-me. Un d’ells és als vols de Ryanir a Brussel·les-Charleroi. I l’altre és que almenys espere que la Unió Europea servisca perquè un Estat membre puga trencar el cap dels seus ciutadans, però no afusellar-los. Almenys en ple segle XXI. Per favor.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

%d bloggers like this: