//
you're reading...
País Valencià

La cuina de les enquestes del diumenge i Compromís

Hui he vist 3 enquestes sobre el resultat de les eleccions estatals del #28A: Las Provincias, El País i La Voz de Galicia. En la primera sí que reparteix explícitament els escons valencians, en les altres dues els hem de deduir.

El primer que ix guanyador és Ximo Puig, ja que ha aconseguit singularitzar les eleccions valencianes, tot fent-les coincidir amb les estatals de tal manera que els mitjans de comunicació només fan que publicar estimacions del resultat a la Generalitat i s’obliden de què farà Pedro Sánchez. Una afirmació tan certa com la rata que porta al cap.

Però entrem en matèria, tot i que ens centrarem exclusivament en els resultats de Compromís.

Las Provincias ens atorga un escó per València únicament. La Voz de Galicia ens inclou en el maremàgnum d’Unidos Podemos, que baixa fins a menys de 40 escons, per la qual cosa també interpretem que ens n’atorga igualment un per València.

Per contra, El País sí que ens diferencia de l’àmbit d’Unidos Podemos i, tot i que no ens dóna un resultat propi, ens col·loca en suport junt a PdeCat i PNB, el que vol dir que ens situa al voltant de l’1% estatal; és a dir, més del 10% al País València. Això són mínim 3 diputats, 2 per València i 1 per Alacant, molt a prop del primer per Castelló també, almenys.

Quina enquesta té raó? Farem algunes operacions per esbrinar-ho.

En primer lloc, cal explicar que aquesta “cuina” que ara guisaré no es basa en cap enquesta, sinó en comportaments hitòrics i dades reals. És a dir, establirem uns mínims absoluts per saber d’on no podrem baixar. M’explique.

L’última vegada que tenim dades de comportament electoral de Compromís en un cicle d’eleccions nacionals i estatals és de 2011. En aquell moment, Compromís va traure 176.213 vots en les eleccions a Corts de maig, mentre que en el novembre següent per al Congrés varen baixar fins a 125.306. Així, Compromís va fidelitzar el 71% de l’electorat d’unes eleccions a altres.

Tanmateix, es podria argumentar amb raó que les posicions de compromís en maig i en novembre d’aquell any eren molt diferents. És a dir, si en novembre s’hagueren convocat eleccions a Corts, el resultat haguera estat sensiblement superior al resultat anterior, ja que arrossegaria encara el momentum d’haver estat la sorpresa de la nit.

Fem un exercici de ficció i especulació total, però que pot ser molt productiu, i estimem que en novembre de 2011 Compromís estaria en 250.000 vots en eleccions a Corts. La xifra ens serveix per arrodonir el nivell de fidelització d’unes eleccions a altres (del 50%) i, al mateix temps, no deixa de ser prou harmònic amb els 139.863 vots de les eleccions europees de 2014 amb una participació certament inferior.

Així doncs, podem establir que Compromís té un nivell mínim de fidelització de vot entre eleccions nacionals i estatals del 50%. Això vol dir que de cap de les maneres es pot donar una situació en què aquesta xifra siga inferior. De cap de les maneres, és clar, en l’escenari hipotètic que hem dibuixat. Però que, com veiem, es basa en comportament electoral real, no en sondejos d’opinió.

Al mateix temps, establim també una hipòtesi de resultat mínim per a Compromís en les eleccions a Corts del 28 d’abril. Si en 2015 vàrem aconseguir 456.823 vots, és difícil que aquesta vegada baixem d’eixa xifra, ja que totes les enquestes indiquen que ens trobem a l’alça.

Ara bé, per remarcar i ressaltar la idea de “sòl electoral” que volem establir, considerarem que Compromís pateix un retrocés no massa agreujat, però certament destacable, i baixa fins als 400.000 vots.

Abans d’acabar, cal explicar una vegada més que aquestes eleccions són massa atípiques per extrapolar nocions, resultats i comportaments basades en unes altres. No s’ha donat mai una convocatòria d’eleccions a Corts aïllada de la resta de comunitats autònomes espanyoles i, per descomptat, menys encara s’ha donat que siguen les eleccions menors al costat d’unes estatals, per la qual cosa tot és possible, evidentment.

Ara bé, no és massa agosarat establir que, ara mateix, Compromís té un resultat absolutament mínim de l’ordre de 200.000 vots en unes eleccions estatals espanyoles. No hi ha cap dada verificable que diga que podria baixar d’eixa xifra. Es tracta de menys de la meitat del vot a Corts de 2015. No estem, doncs, fent els “comptes de la lletera” per enganyar-nos enmig de l’eufòria pro-Compromís. Al contrari.

I què suposen eixos 200.000 vots?

Dependrà de la participació, però 200.000 vots haurien de marcar almenys un 8% de vot real el #28A. I això vol dir que estaríem marcant 2 diputats per València i un altre per Alacant d’una manera més o menys consolidada. Sense marge de creixement major, però amb una certa solvència. EUPV 2011 va estar a punt de traure eixos 3 diputats amb un 6,5% en el conjunt del país. Amb el 8% els hauria ratllat.

És cert que la implantació de Compromís és marcadament més heterogènia territorialment que la d’EUPV, per la qual cosa es podria donar que es tragueren els dos diputats per València sense assolir el d’Alacant, però també és cert que es tracta d’un comportament molt anòmal: les bases electorals de les dues circumscripcions no es troben tan lluny com perquè es donara aquest fet, que només es va donar en Unión Valenciana en 1989, però és que llavors el blaveram només va arribar al 0,60% en la circumscripció d’Alacant.

En 2015, en les eleccions a Corts, Compromís va traure un 23,15% en la circumscripció de València, mentre que va baixar fins al 12,70% en la d’Alacant; és a dir, quasi la meitat. Per això és l’únic argument que ens permetria poder considerar com a possible l’escenari en què Compromís trau 2 diputats per València i cap per Alacant. Possible, però no probable, atenció.

Per la qual cosa sembla prou argumentada una altra afirmació prou certa i habitual: les enquestes sempre tracten Compromís malament.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

%d bloggers like this: