//
you're reading...
País Valencià

A Espanya, l’opinió dels catalans és irrellevant: només els importa la repressió

Hi ha una cosa que ens sobta sempre i amb la qual no canviem el xip mai. Veiem les imatges de Catalunya i ens preguntem com és possible que no hi haja ningú a Espanya que reaccione.

I no. Hem de canviar el xip ja. A Espanya no hi ha cap reacció perquè des de sempre la concepció que tenen de la nació és de tipus sagrat, essencialista, místic, religiós. No cal esperar-ne cap reacció, perquè no n’hi haurà. Així de senzill.

Llegia fa poc que Cánovas del Castillo responia la idea de Renan sobre la nació com a plebiscit quotidià (és a dir, que la nació depenia de la voluntat de la ciutadania que estava cridada a formar-ne part) en els següents termes: “Què és aquesta voluntat general de la qual parlen Renan i altres de manera tan lleugera? [..] No, senyors, no; que les nacions són obra de Déu, o, si alguns ho preferiu, de la natura”. [Ho trac d’ací: https://bit.ly/2J2dhpb ]

Espanya és obra de Déu. O de la natura, vaja. Però tu – separrata terrorista- no hi tens res a dir.

De la mateixa manera, el president d’Aragó, Javier Lambán, explicava en portada d’El Periódico que l’opinió dels catalans li “importa un bledo”: https://bit.ly/35MkKCx

No és cap eixida de to ni se li ha escalfat la boca. Es podria seguir aquesta línia de “pensament” per tota la transversalitat de la política espanyola, des de l’extrema dreta fins a l’extrema esquerra (amb honroses excepcions, és clar). Si això es pot dir tranquil·lament i pot ocupar una portada d’un diari sense que passe res, què no es pot dir i fer en privat?

L’opinió dels catalans és irrellevant. La realitat és irrellevant. Tot està subordinat a la unitat d’una idea concreta d’Espanya.

No hi ha en la història recent d’Europa un moviment popular més mobilitzat i menys violent que el republicanisme català. Cap. I si hi ha quatre contenidors cremats, això és una violència de combregadors comparada amb el que és habitual a Europa en qualsevol manifestació, per minoritària que siga. És com una espècie de folklore de la protesta.

Sense anar més lluny, comparem la “violència” catalana amb les protestes dels taxistes a Madrid, dels miners a Astúries (que varen fer bazoques casolans, tetes!) o dels treballadors de les drassanes de Cadis.

Hi ha milers i milers d’imatges. Qualsevol persona sap que la gent perillosa a Catalunya porta -per norma general, cafres n’hi ha a tot arreu- una bandera d’Espanya. Ahir en veia a un tipo que es tapava la cara i en el braç amb què no demanava un taxi portava un matxet. Un matxet, tetes, un matxet. Però en totes les teles i diaris espanyols va eixir que un indepe li va furtar amb un colp una bandera d’Espanya a una militant de Vox que després va desfilar per tots els mitjans de comunicació. Sense justificar aquesta violència -ni cap-, a la COPE preguntaven en editorial durant tot lo dia on estaven les feministes, davant d’una agressió masclista.

Sí, és tot delirant. Molt delirant. Però és que nosaltres ho intentem analitzar des de la racionalitat. I això no és així. A Espanya no hi ha racionalitat possible quan es tracta de la “unidad de España”.

Avui mateix, l’Audiència Nacional ha tancat les webs de Tsunami Democràtic (coses que passen tots los dies en les democràcies exemplars) i fa els primers passos per jutjar per “terrorisme” aquesta “organització”. Heu llegit bé: per terrorisme.

De la mateixa manera que una baralla de bar és terrorisme si són un grup de bascos amb la Guàrdia Civil, però no passa res si és el nét de Franco qui atropella els picoletos amb el cotxe i després pega a fugir, que el “fugado de la justicia” és Puigdemont, qui sabem a totes hores on està i es presenta voluntari davant de la justícia belga: https://bit.ly/2oC0JgF

Perquè Espanya és un estat ètnic. I cal dir-ho així de clar. Per què ens escandalitzem quan els mitjans de comunicació espanyols parlen de “constitucionalistas” per referir-se a gent amb banderes espanyoles amb l’àguila feixista? Perquè són això: espanyoles. No és cert que siga igualment anticonstitucional proposar la independència d’una comunitat autònoma com abolir-les, no: l’article vàlid de la Constitució espanyola és aquell que parla de la unitat d’Espanya indivisible i indisoluble, tota la resta són prescindibles. Alguns -el que parlen de dret a l’habitatge, llibertats polítiques i etc.- són més que prescindibles, són falsos. Hi són per pur i dur “postureo”.

A Espanya tots s’entenen quan diuen “constitucionalistas”. La seua “pàtria” està sota amenaçada. Felipe González va dir que la independència de Catalunya seria com si li amputaren un braç. José Antonio Primo de Rivera digué que “sólo es válida la dialéctica de los puños y las pistolas cuando se ofende a la patria”.

No. L’opinió dels catalans els importa un rave. És irrellevant. Com si en foren el 100%. És un problema d’ordre públic. Ni volen convéncer ni volen seduir ni res de res. Espanya ha decidit que Catalunya serà espanyola per la força. I no ve d’ara que ho ha decidit, que des d’Espartero fins al “padre de la Constitución” Peces Barba ja varen dir que, de tant en tant, calia bombardejar Barcelona.

I sabeu què ens espera a la resta d'”españoles raros”, veritat? A l'”Espanya fetén” es lloc comú que “las autonomías han ido demasiado lejos” i que “se ha acabado la tontería”.

Per molt que amaguem el cap sota terra i vulguem fer-nos perdonar (què de tot?), en aquell “¡a por ellos!” hi estem inclosos: “ellos” també som nosaltres.

O siga, que ja podem resar els credos que ens sapiguem (jo no me’l sé) perquè els catalans se n’isquen amb la seua, ja.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Ricard Chulià

A Cau de Lletra

A %d bloguers els agrada això: